11 Eylül 2009 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI

















Acı biber sevenler için dayanılmaz bir lezzet.
Domatesli acı biber turşusu için
3 kilo acı kıl biber
3 kilo rondoda çekilmiş domates
6 yemek kaşığı tuz
Biberler yıkandıktan sonra kavanoza doldurulur ve üzerine tuz ile karıştırılmış domateler (domatesin suyu dahil) ilave edilip kapak sıkıca kapatılır..Biberler yumşayana kadar biberli domates kavanozu her gün bir iki kez kapak açılmadan alt üst edilip çalkalanır. Mümkünse bazı günler kavanozu ters çevirip bekletin. Biberler yumşadıkça domates seviyesine inecektir. Yada ayrı ayrı kavanozlara da koyabilirsiniz. Biberlerimiz olduktan sonra biz acı biberin acısını saldığı domatesi, tarhana çorbalarımızın içine koyup yiyoruz.

















Turşularımın tarifini vereyim. Öyle daha önce turşu yap turşu kurlarla hiç denemedim. Benim klasik tek turşu stilim var ve her zaman çok iyi sonuç veriyor. Lezzetide hazır satılan turşularınki ile aynı. Domates, salatalık, kelek, acur bütün turşularımı bu tarifle yapıyorum.
3 kilo malzeme için
1 litre sirke
1 litre su
1 yemek kaşığı (çok tepeleme olmasın) limon tozu
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
4-5 diş sarımsak.
3 litre malzeme için onu tam alabilecek ölçüde bir kavanoz
Turşu suyu için malzemeler derin bir kapta kırıştırılır. Sebzeler özelliklerine göre ayıklanıp yıkandıktan sonra kavanoza doldurulur. Üzerine turşu suyumuz besmele çekilerek koyulur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yaklaşık 15-20 gün kavanozn ağzı hiç açılmaz.Eğer kavanozunuza bu ölçüdeki su az gelirse her 1 bardak için yarı yarıya sirke ve su karışımı koyun.














Biberler, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yıkanarak fırın tepsisine sıralanır. Yaklaşık 180 derecede yumşayana kadar fırında tutulur. Biberler ılıkken kabukları soyulur ve bir gece yada 6-7 saat süzgeç içinde suyunu salması için bekletilir. Daha sonra buzdolabı poşetlerine 4-5 tane olacak şekilde pay edilir ve derin dondurucuya koyulur.












3 kilo domates için
3 yemek kaşığı tuz
Domates yıkandıktan sonra 4-5 parçaya bölünerek kabuklarıyla birlikte rondoya atılır. Püre şekline gelen domatesler tencereye koyularak suyu çekilip koyu kıvam alana dek kaynatılır.
Sıcak su ile çalkalanmış kavanozlara alınarak kapak sıkıca kapatılır. Ayrı bir tencerede yaklaşık 1 litre su kanatılır. Kaynayan suyun içine kavanozlar ters bir şekilde koyularak yaklaşık bu şekilde 5 dk. kaynatılır. Ateş kapatılarak kavanozların bu su içinde yavaş yavaş soğuması beklenir. Soğuduktan sonra ayrıca buz dolabına kaldırmanıza gerek yoktur. Çok güneş görmeyen bir ortamda uzun süre dayanabilir.













1 kilo çilek
4,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Çilekler ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye çileklerin yarrsı koyularak üzerine 2 bardak şeker ilave edilir. Kalan çilek ve şeker de aynı şekilde koyulduktan sonra 1 gece kapak kapalı olarak bekletilir. Ertesi gün suyunu salmış olan çilekler orta derece ateşte kaynamaya bırakılır. Oluşan köpükler kaşıkla alındıktan sonra yavaş ateşte çok fazla karıştırılmadan yaklaşık 1 saat çilek suyu koyulaşana kadar pişirilir. Ateş kapatılmadan 10 dk. önce limon suyu koyularak bir kaç kez karıştırılır. Ateş kapatıldıktan sonra cam kavonoza alınır, soğuduktan sonra kapak kapatılarak güneşli bir yere koyularak 1 hafta bekletilir.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!