23 Temmuz 2009 Perşembe

YEŞİL MERCİMEKLİ AFYON BÜKMESİ

Kayınvalidemden öğrendiğim, haşhaşlı ve mercimekli nefis bir börek.

























Hamuru için
4 bardak un
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat
Hamuru açmak için bir miktar su
İç malzemesi
1 su bardağı yeşil mercimek
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Ayrıca
1oo gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
4-5 yemek kaşığı haşhaş
Mercimekler haşlandıktan sonra suyu süzülür. Soğan kavrulur, kavrulduktan sonra içine mercimekler koyularak tuz ve karabiberi atılır. Mercimekler suyunu çekene kadar bir süre daha karıştırılarak kavrulur. Daha sonrada kaşığın sırtıyla mercimekler biraz ezdirilir.
Margarin ve sıvı yağ aynı tava içinde eteşte eritilir.
Elenmiş unun içine tüm hamurda yazdığım malzemeler koyularak yoğrulur ve kulak memesi kıvamına gelince hamur 15-20 dk. dinlendirilir.

Daha sonra hamur iki parçaya ayrılır. ilk parça, yufka gibi açılır.













Üzerine 3-4 yemek kaşığı margarinli sıvı yağ karışımından koyup el ile tüm hamura yedirelim. Daha sonra üzerine haşhaşın yarısı tüm hamura sürüldükten sonra hamurun karşılıklı uçlarını ortada toplayalım, bohça gibi katlayalım.













Her uç katlandığında üzerine yağlı karışımdan sürelim. Katlamış olduğumuz hamuru unlanmış bir tepsi içine koyup buzdolabına kaldıralım. Kalan diğer hamurumuzuda aynı şekildi açılıp, yağ ve haşhaş sürdükten sonra, ilk katladığımız bohça hamuru, son açtığımız hamurun ortasına koyulup onuda bohça gibi katlayalım.













Yine unlanmış tepsi içinde buzdolabında en az yarım saat bekletelim.. Daha sonra hamuru üç parmak genişliğinde kareler şeklinde keselim. Kestiğimiz kareleri merdane ile çok inceltmeden hamurun bir ucundan diğer ucuna kadar tek bir merdane dönüşü kadar açalım. İçine mercimekli içten bir veya iki tatlı kaşığı koyup, hamurun her iki ucunu ortada birleştirip mercimekleri kapatalım. Diğer açık kalan uçlarını ise hafifçe bastıralım.
Mercimekleri kapattığımız taraf altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine sıralayalım.

























AFİYET OLSUN

2 yorum :

  1. siyah haşhaşmı kullandınnız?Neden bükme koyu bir renk almış:)) şaka bir atarafa bloğunuzu çok beğendim süper süper,emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  2. malesef burada siyah haşhaş bulabildim. onunla yapmak zorunda kaldım. iyi geceler dilerim.

    YanıtlaSil

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!