30 Temmuz 2009 Perşembe

KIYMALI YAĞLAMA



























Kayseri ilimizin lezzetli yemeği. Ablamlarla bir araya geldiğimizde mutlaka yaparım yağlamayı. Bu kez onlarsız yiyeceğiz artık, kusura bakmasınlar.
5 bardak un
1,5 su bardağı ılık su
Yarım paket yaş maya
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı
750 gr. kıyma
1 tane soğan
2 tane yeşil biber
2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 su bardağı su
4-5 dal maydanoz
Maya, ılık su ve şekerin içinde eritilir. Elenmiş unun içine mayalı su, yoğurt, yağ ve tuz eklenerek yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamında olunca yaklaşık yarım saat dinlendirilir.
Bu arada iç harç hazırlanır. Sırasıyla yağda soğan, biber, salça ve kıyma kavrulur. Üzerine rendelemiş domates ve baharatlar ilave edildikten sonra üzerine 1 bardak su koyulup kaynamaya bırakılır. Kaynayan harcımızın ateşi azaltılarak suyunu çekmesi belklenir. Ateş kapatılmaya yakın kıyılmış maydanoz ileve edilir.
Mayalanan hamurumuzdan 1 avuç koparılarak servis tabağı büyüklüğünde ve bıçak sırtı kalınlığında açılır. Tüm hamurlarımız bu şekilde açıldıktan sonra tavada önlü arkalı gözleme gibi pişirilir. Ben hamuru pişirirken ayrıca yağ sürmedim. O yüzden rengi beyaz ve kabarık durdu. Pişen her hamurumuzun üzerine kıymalı harçtan iki üç kaşık koyularak yaydırılır ve tüm hamurlar üst üste koyulur. Yanına veya üstüne sarımsaklı yoğurt koyulabilir. Ama biz dürüm gübü sarıp yanında ayranla daha çok seviyoruz.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!