22 Ekim 2008 Çarşamba

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI

























Sakala çarpan çorbası Afyon ilimize ait nefis bir çorba. Deneyenleriniz mutlaka vardır, birde ben vereyim tarifi. İşte tarifimiz.

1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı erişte
1 tane soğan
2 yemek kaşığı salça
Yaklaşık 1,5 litre su. Biraz et suyu olursa daha bir lezzetli olur.
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Limon suyu
Düdüklü tencerede soğan yağda az pembeleştikten sonra üzerine salça koyularak biraz daha kavrulur. Üzerine yıkanmış mercimek koyulur ve su ilave edilerek, düdüklü tencerede mercimekler 10-15 dk. pişirilir. Daha sonra kapak açılarak tabi hemen açmayın, biraz kuvvetli buharı gitsin, üzerine erişte ilave edilir. Bu arada mercimeğin suyunu ayarlıyabilirsiniz, az gibiyse biraz daha su ekleyebilirsiniz. Son olarak düdüklü tencerenin kapağı tamamen kapatılmadan eriştelerin pişmesi beklenir. Eriştelerde piştikten sonra, çorbamızın tuzunu ilave edebiliriz. Ayrıca bu çorbayı akşam yemeğinden hemen önce yapmayın, mutlaka öğlen saatlerinde yapmaya çalışın, çünkü mercimeğin tadı durdukça güzelleşeceği için, ben bu şekilde tavsiye ederim. Şefin tavsiyesi yani:))
Çorba servis edileceği zaman, üzerine limon sıkılır.

Ayrıca bu çorbanın eriştesi normal eriştelerden biraz daha ince oluyor. Afyon'lular erişte yaparken bu çorba için özel olarak erişteyi ince kesiyorlar.

























AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!