16 Temmuz 2008 Çarşamba
GÖCE KÖFTESİ
Afyon yöresine ait bu mükemmel lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Etsiz köfte olmasına ragmen lezzeti on numara. Eşim Afyon'lu ve bu yemeği ilk eşimin teyzesinde yiyince bayıldım ve hemen tarifini alıp yapmaya başladım.
Köftesi için
2 su bardağı göce (aşurelik buğdayın dövülmüşü, yarma olarakta biliniyor)
1 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik sıcak su
1,5 litre sıcak su (köfteleri pişirmek için)
Yaklaşık 1 çay bardığı un ( köftenin içine değil, tepsinin tabanına serpmek için)
Önce göce ile bulgur karıştırılıp üzerine sıcak su eklenerek 15-20 dakika demlendirilir. Daha sonra nane ve tuz eklenerek köfte gibi yoğrulmaya başlanır. Kıvam olarak normal köfteden biraz daha sert bir kıvam olmalıdır. Ardından 1 çay tabağına biraz su koyulur ve el, bu su ile sürekli ıslatılarak köfteye şekil verme işlemine başlanır. Fındıktan az büyük parçalar koparılır ve elde yuvarlatılır. Ardından bu yuvarlağın ortası hafifçe bastırılır ve unlanmış bir tepsinin içine sıralanır. Daha sonra derin ve geniş bir tencerede 1,5 litre su kaynatılarak köfteler içine atılır. Kaynamaya başlayan suya biraz tuz atılır ve ateşin altı kısılarak yaklaşık 35-40 dk. pişmesi beklenir.
Yoğurdu için
Yarım kilo yoğurt
4-5 diş sarımsak
Yoğurt biraz su ile sulandırılarak yumşatılır. İçine ezilmiş sarımsak koyularak çırpılır.
Domates sosu için
1 tane soğan
1 tane biber
2 tane domates
1 tatlı kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Bir tavada önce ince kıyılmış soğan ve biber biraz kavrulur. Ardından domatesler küp küp doğranır , salça ilavesiyle biraz kavrulur.
Pişen köftelerimiz bir tepsinin içine alınır. Kuvvetli dumanı çıktıktan sonra, üzerine yoğurt ve domates sosu koyulur.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
ÇEŞİTLİ YEMEKLER
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder