11 Mart 2010 Perşembe

KISIR

























Bloguma çok sevdiğim kısırı eklemediğimi farkettim. Hazır bugünde kısır yapınca, bu çok bilinen ve sevilen, günlerin vazgeçilmez ikramlığı kısırın, arşivimde olması gerek diyerek, bende bir kısır tarifi vereyim istedim.
2 su bardağı kısırlık bulgur
8-10 yaprak marul
Çeyrek demet maydanoz
4-5 dal taze nane
2 tane taze soğan
1 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber
Sıcak su
Çelik tencereye yıkanmamış bulgur koyulur ve bulgurun üzeri düzleştirilir. Üzerini yarım parmak geçecek kadar su koyularak tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 20 dakika kapak hiç açılmadan bulgurun demlenmesi beklenir. Bu arada İnce kıyılmış soğan yağda kavrulur, salça ilave edildikten sonra bir kaç kez daha karıştırılarak ateş kapatılır. Yeşilliklerde ince ince kıyılarak bir kenara koyulur. Bulgurumuzun içine önce kavrulmuş soğan ve salça koyularak bulgurun salçyla tamamen karışması sağlanır. Daha sonra limon suyu ve baharatlar atılarak karıştırma ,işlemine devam edilir. En son yeşillikler ilave edildikten sonra yeşilliklerinde bulgura karışması sağlanır. Tuzu ve ekşisi kontrol edilir. Yanına ayrıca isteğe bağlı olarak marul yaprağı, salatalık, domates ve acı biber ile servis yapılır. Bu ölçüler ile yaklaşık 4-5 kişiyi ağırlayabilirsiniz.
Not: Çelik tencere sıcağı daha iyi muhafaza edeceğinden, kısır yaparken çelik tencere tercih ediniz.
Kısırın lezzetli olması için genellikle zeytinyağı ve ev salçalarını tercih ediniz.
Yeteri kadar kısırlık bulgurunuz yok ise, içine biraz haşlanmış kalın bulgur koyabilirsiniz.
Ayırıca kısırlık bulgurunuzun içine koyacağınız 2-3 yemek kaşığı irmik ile de kısırınız çok lezzetli olur.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!