Sosis
sosisi tavada kızartırken kıtır kıtır olması için üzerine biraz şeker serpin.
Maydanoz
Senmiş maydanozu çok sıcak suyun içinde biraz tutup çıkarın,sonra kullanın.
Kekin Üzeri
Kek pişirirken üzerinin tatlı bir renge bürünmesi için, kek fırında bir süre piştikten sonra iki kaşık sütü kaşığın sırtıyla kekin üzerine yayarak sürün, tekrar fırına koyup pişirmeye devam edin.
Boya
Boya vereceğini tahmin ettiğiniz eşyalarınızı yıkamadan önce sirkeli suda bekletin böylece boya salmaz.
Amonyak
Amonyaklı su, küf lekelerini çıkarır.Ayrıca ılık suya biraz amonyak karıştırarak ellerinizi ovarsanız, sinmiş kokuların çıktığını görürsünüz.
Meyve Lekesi
Lekeli kısmı iyice gerdirerek su buharına tutunuz ve sabunlayınız.
Akan Mum
Yanan bir mumun akmasını önlemek için ıslak bir sabunla ovun yada bir gece boyunca tuzlu suda bekletin böylece akması önlenir.
Çelik Tencere
Kararmaya başlayan çelik tencerenizi, yarım limonla iyice ovun sonra sabunlu su ile yıkayın.
Emaye Kaplar
Emaye kapların temiz olması için, önce birkaç patatesi soyup, kabuklarını kirli olan emaye kabınızın içinde iki üç dakika kaynatın sonrada sabunlu su ile çalkalayın.
Porselenler
Temiz bir beze bir miktar karbonat dökerek porselenlerinizi silin.
Yemek yanığı
Dibi tutan tenceredeki yanığı temizlemek için, tencereye biraz su koyup tuz ve karbonat ilave ederek biraz kaynatın, yaklaşık 2 saat sonra tencereyi ovun, yanık hemen çıkacaktır.
Bardak
Birbirinin içine geçmiş, sıkışmış bardakları ayırmak için dıştaki bardağa sıcak su, içteki bardağa buzlu su koyun.
Yanıklara Patates
İyice yıkayıp kuruladıktan sonra soyulan patatesin rendesi, gazlı bir bez arasına koyulup, yanık üzerine yerleştirilmelidir.Bu hem yanık yeri izinin kalmamasını sağlar hemde acıyı çabucak geçirir.
Tuzlu Sos
Hazırladığınız sosun tuzu fazla ise biraz pudra şekeri atarak yenecek hale getirebilirsiniz.
Tavuk
Tavuk haşlarken, içine biraz karabiber, bir kaç defne yaprağı ve biraz limon suyu ilave edin. Böylece tavuk hem daha kolay pişer hemde lezzetli olur.
Limon
Uzun süre dolapta durmaktan biçimsizleşen ve içleri çekilen limonların eski haline dönmesi için, kullanmadan önce 2 saat sıcak suda bekletin.
Salata Soğanı
Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletirseniz bu sayede hem doğrarken gözünüz yanmaz hem kolay dilimlenir hemde daha parlak görünüşlü olur.
Üzümlü Kek
Üzümlü kek yaparken üzümleri una bularsanız, üzümler kekin dibine çökmez.
Süet Çanta ve Ayakkabılar
Onbeş dakika yaknar su buharına tutmalı daha sonra sert bir fırçayla fırçalanmalı
Balık Kokusu
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.
Soğan Soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Mayonez Hazırlama
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Kuru Bakliyat
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
Soslar
Tuz bazen süt keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvam bulduktan sonra tuz koyunuz.
Kahve Nemli İse
Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun
Tuzluk Tıkanıyorsa
Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz
Kolay Soğutma
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır.
Yemeğinizin Tuzunu Fazla Kaçırınca
Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Patates Pişirmenin Püf Noktası
Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
Ceviz Lekesi Elden Nasıl çıkar
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
Bakır Kapların Parlatılması
Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
Sıktığınız Limonların Kabuğunu Atmayın
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.
Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir
Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır.
Soğan Kokusu Ellerden Çıkarılır
Evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokuları alıp götürecektir.
Mutfaktaki Haşerelerle Savaş
Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebentin sürmek kesin yoldur.
Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak ekmeğimizi daha kolay kesebiliriz.
Çaydanlığın temizliği
Çaydanlığın demliğindeki siyahlığı yok etmek için, içine yarım su bardağı su, 1 yemek kaşığı çamaşır veya bulaşık deterjanıyla kaynatırsanız,demliğinizin içinin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
13 Nisan 2008 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder