17 Aralık 2015 Perşembe

MAYDANOZLU POĞAÇA



Hem puf puf hem lezzetli hemde görüntüsüyle güzel  poğaça yapmak isteyenler için bir tarif.
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Elenmiş un
1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
Ayrıca yarım kilo kadar krem peynir veya yumuşak sürülebilen beyaz peynir ve 1 demet ince kıyılmış maydanoz.
Maya ılık suyun içine koyulur üzerine 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı un ilave edilerek 10 dk. kadar aktifleşmesi beklenir.
Geniş bir kaba önce 3 su bardağı kadar elenmiş un koyulur. Üzerine mayalı su, oda sıcaklığındaki süt ve sıvı yağ koyularak gerekirse un ilavesiyle yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. Hamurun üzeri örtülerek yaklaşık 45 dk. kadar ılık kalacak şekilde  mayalanması beklenir. Hamuru koparmadan önce bir kez eller yağlanır. Mayalanan hamurdan ister ceviz büyüklüğünde ister yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Yumurta büyüklüğünde koparıldığında yaklaşık hamburger ekmeğinden biraz daha küçük poğaçalar elde edersiniz. O zaman da adet olarak azalabilir. Ben bu poğaçaları kermes için hazırladığımdan biraz büyük olmasını istedim. Normal su bardağı ölçüsünden de büyük bardak kullanarak yaptım.  Tam 40 adet çıktı. Hamur koparıldıktan sonra avuç içiyle fazla bastırmadan yuvarlak şekil verilir ve fırın tepsisine sıralanır. Tepside de 10 dk. kadar mayalanması için beklenir. En son üzerine sıvı yağ ile karıştırılmış yumurta sarısı sürülerek. 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan poğaçalar soğumaya bırakılır. Daha sonra poğaçayı tamamen ayırmadan bir kenarından kesilerek içine krem peynir veya sürülebilen beyaz peynirden 1 tatlı kaşığı kadar sürülür. Kestiğimiz kısımın ucuna da peynir sürdükten sonra ince kıyılmış maydanoza peynirli kısım batırılarak süsleme işlemi tamamlanır.
AFİYET OLSUN

1 yorum :

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!