2 Aralık 2015 Çarşamba

SARIMSAKLI KÖFTE


Herkese merhabalar. Bulgur köftesi, Fellah köftesi, sarımsaklı köfte gibi bir çok ismi var bu köftenin. Yapımıda aşağı yukarı hep aynı oluyor. Daha önce irmiksiz olarak yaptığım bu köfteyi şimdi irmikli olarak denedim. Çok güzel oldu. Tarifimiz şöyle
2 su bardağı ince köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon
Pişirmek için 1,5 litre kadar sıcak su
Sos için
2 tane domates veya 2 yemek kaşığı salça (salça kullanacaklar ayrıca 2 çay bardağı su ilave edebilirler)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3-4 diş sarımsak
İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ve kıyılmış maydanoz.
Ben sosun içine de ayrıca Tuz, karabiber, kimyon ve pul biber koyuyorum.
Bulgur ve irmiği geniş bir çelik tencereye alın. (Çelik tencere hemen soğumadığı için kısır, mercimekli köfte ve bu tarz köfteleri yapmak için daha iyi oluyor.) Tüm malzemeye su değecek şekilde üzerine 2 bardak sıcak su ekleyerek yaklaşık yarım saat demlendirin. Daha sonra tüm malzemeleri ekleyerek 10-15 dk. kadar yoğurun. Biraz sert bir kıvamda olması gerekiyor. Çok sertse su, biraz yumuşak gibiyse un ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz. Daha sonra harçtan bir avuç koparın elinizde bastıra bastıra sertleştirin. Sonra sertleştirdiğimiz harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve ortasına küçük parmağınızla biraz bastırın. Elinizi arada ıslatarak daha kolay yuvarlayabiliriz. Daha sonra  köftelerimizi unladığımız bir tepsi içine alarak birbirine yapışmaması için arada bir sallarız. Tek başına olunca bu yuvarlama işi :(  Tüm harç bittikten sonra 1,5 litre sıcak suda köftelerimizi ara sıra karıştırarak yaklaşık yarım saat pişirilir.
Köfteler pişerken diğer tarafta köftenin sosu hazırlanır. 2 adet domates rendelenir. Eğer sadece salça kullanmak isterseniz salçayı açmak için 2 çay bardağı kadar su kullanıyoruz. Küçük bir tencereye domates rendesini veya salçayı koyuyoruz. İçine ezilmiş sarımsak ve baharatlarımızı koyup 10 dk. kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişen köftelerimizi ister ayrı bir büyük tencereye yada suyunu süzdükten sonra kendi tenceresinde sos ile karıştırıyoruz. Kalan suyu çorba olarak kullanabiliriz.
Köftelerimizi ister sade isterse sarımsaklı yoğurt ile maydanoz süslemesi ile sıcak olarak servis yapıyoruz.
AFİYET OLSUN

2 yorum :

  1. offf nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler :) sevgiler

    YanıtlaSil

 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!