29 Haziran 2012 Cuma

HAŞHAŞLI SUSAMLI KURABİYE



Tekrar merhabalar. Bu aralar izin alınmadan ve kaynak belirtilmeden başkaları tarafından yayınlanan ve hatta tarif üzerindeki ismi bile silerek sanki kendi tarifiymiş gibi yayınlayanlara takmış durumdayım. Elbette buradaki yazılar resimler, birbirimizle tarif alışverişinde bulunmak yeni tarifler öğrenmek, bildiğimiz güzel tarifleride herkesle paylaşmaktır. Aksi taktirde böyle bir blog açmaz tarifleri kendimize saklardık. Fakat işin içinde malzeme var, emek var, zaman var. Genelde bunu yapanların sitelerine baktığımızda tariften çok reklam yayınları var. Bunun haksız kazanç, kul hakkı, emek hırsızlığı olduğunu bilemeyenler olabilir ama resmin üzerindeki ismi bile silersen ben bunda kötü niyet ararım. Beğendiğin tarifi alırsın yaparsın resimlersin yayınlarsın, o zaman kendi ismini eklersin. Fakat başka siteden kopyalamak kolayına geliyorsa izin alır adres belirtirsin. Bir çok blogcununda bu konudan şikayetçi olduğuna eminim. Emek hırsızlığına hayır diyor ve tarifime geçiyorum.

Bu tarifi, 4 yıldır yaşadığım ilçede tanışmakta geç kaldığım, geçte olsa iyi ki tanımışım dediğim, kızımın matematik öğretmeninin eşi Hanım Hanımdan aldığım bir tarif. ( ismi hanım:)) Bizleri evlerinde ağırladıklarında kahvaltıdan akşam yemeğine kadar birbirinden güzel ikramlarla karşıladılar ve hem biz hemde çocuklar için çok güzel değişik bir pazar günü yaşattılar. Kendilerine buradan da teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Her iki kurabiyenin tek farkı birinde toz şeker birinde pudra şekeri olması. Diğer bütün malzemeler aynı olmasına rağmen, hem lezzet hemde tat olarak çok farklı oldular.
Arkadaşımın yaptığı pudra şekerliydi, ilk o şekilde denedim, daha sonra gelen misafirlerime pudra şekeri kalmayınca toz şekerli olarak yaptım, her ikisi de lezzet olarak çok güzeldi, yalnız toz şekerli olanın biraz daha kıtır kıtır olduğunu söyleyebilirim. Malzemelerimiz şöyle

250 gr. oda ısısında margarin
2 çay bardağı pudra şekeri ( veya 2 çay bardağı toz şeker)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
4-5 bardak un (ele yapışmayan kıvam alana kadar.(
1 çay bardağı tane haşhaş. (Ben beyaz renk olanından kullandım.(
1 çay bardağı susam
Çay bardağı ölçüsü olarak küçük boy olanından olacak.

Öncelikle haşhaş ve susamı ayrı ayrı kavruyoruz. Daha sonra haşhaş ve susam hariç, bir kapta tüm malzemeleri karıştırılarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. En son haşhaş ve susamı ilave edip tüm hamura karışmasını sağlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde şekil veriyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece hafif pembe olarak pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN

21 Haziran 2012 Perşembe

KIZIMIN DOĞUM GÜNÜ



Tekrar merhabalar. Bugün kızımın doğum günü. Allah tüm evlatlarımıza sağlık başarı versin, hayırlı evlatlar olsunlar inşallah. Dün pastayı hazırlarken, kızım bir yaş daha büyüyor diye sevinirken bir başka annede evladını kaybetmenin acısını yaşıyormuş. Buradan şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına da sabırlar dilerim.
Kızımın isteği üzerine havuzlu bir pasta yaptım. Havuz malzemeleri daha önce elimizde mevcuttu. O yüzden dikdörtgen bir pasta hazırlayıp havuzu üzerine yerleştirmek pek bir kolay oldu.
Pandispanya ölçüsü.
7 küçük yumurta
1 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
1,5 su bardağı un
Vanilya ve kabartma tozu
HERKESE SEVGİLER.

18 Mayıs 2012 Cuma

LORLU BİBER TURŞUSU


Herkese uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Çok uzun seneler evvel yediğim bir lezzetti bu lorlu biber turşusu. Geçenlerde arkadaş kahvaltıya çıkarınca hatırladım ve hemen yaptım. Baktım ki sabah akşam yemekten kavanoz yarıya inmiş bile hemen fotoğrafını çekip sizlerlede paylaşmak istedim. Ben bunu daha çok kahvaltıda seviyorum ama her öğün yiyebileceğiniz güzel bir lezzet.
3 kiloluk kavanoz için.
1 kilo biber. Ben yarısını acı biber kullandım ki acılı çok daha nefis oluyor. Tercih sizin.
1 kilo tuzlu veya tuzsuz lor. Tuzsuz kullanırsanız tuzunu damak zevkinize göre ayarlıyabilirsiniz.
1 kilo oda ısısında süt.
Yemesi kolay olsun diye ben biberleri lokmalık doğradım. Daha sonra kavanoza bir sıra biber bir sıra lor olmak üzere biber ve lor koyulur. Üzerine 1 kilo süt ilave edilir. Süt miktarı lor ve biberi tamamen örtecek şekilde olmalıdır. Tıpkı normal turşu kurarken konulan su miktarı kadar. Ben buzdalobında altına bir kap koyarak 12 gün beklettim ve daha sonra yemeğe başladım.
AFİYET OLSUN

25 Nisan 2012 Çarşamba

HAŞHAŞ PARE


Herkese mutlu sağlıklı günler diliyorum. Misafirlerime yaptığım haşhaş pare tarifini biraz gecikmelide olsa vermek istedim.
200 gr. margarin (oda ısısında)
1 yumurta
4 tatlı kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
3-3,5 su bardağı kadar un
Üzeri için tane haşhaş
Şerbeti için
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
Tatlımızın şerbeti soğuk olması gerektiğinden önce şerbetini hazırlıyoruz. Su ve şeker güzelce kaynayıp koyulaşınca, limon suyu damlatılır ve 2 dk. sonra ateş kapatılır.
Tüm hamur malzemeleri karıştırılıp ele yapışmayan kıvam alana kadar un ilave edilip yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp haşhaşa bulanır. Fırın tepsisine sıralanarak önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15 dk. pişirilir.
Fırından çıkardığımız kurabiyelere 5 dk sonra şerbet dökülür.
AFİYET OLSUN

6 Nisan 2012 Cuma

BULGURLU PATATES KASELERİ


Herkese mutlu, sağlıklı, bereketli, hayırlı cumalar ve keyifli bir hafta sonu diliyorum. Yine uzun zaman olmuş. Benim için buraya tarifleri yazmak, tarifleri hazırlayıp yapmaktan daha zor:) Aklıma cümleler gelmiyor bir türlü. Herkes yazar olamaz tabi. Bu yüzdendir ki iki satır yazamadan direk tarifleri veriyorum. Şimdi yine öyle yapacağım. Siz tarifi okurken bende hafta sonu canım güzel şehrim İzmir'e gitmek için bavul hazırlığı yapıp yola çıkacağım.
Bulgurlu patates kaselerini komşumda yedim ve çok beğendim. Tarifini aldım ve dün akşam bize gelen çok kıymetli misafirlerim için yaptım. Keyifli sohbetler eşliğinde yan tarafta gördüğünüz ikramlarıda afiyetle yedik. Elmalı kurabiyenin tarifini daha önce vermiştim. Haşhaşpare'nin tarifinide en kısa zamanda vermeye çalışacağım.

1 su bardağı ince bulgur
3 tane orta boy haşlanmış patates
2-3 diş sarımsak
1 tane limon
1 su bardağı sıcak su
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz ve karabiber
Yoğurdu için
1,5 su bardağı kadar süzme yoğurt yada yoğurdun susuz tarafından olsun
2-3 diş sarımsak
Üzeri için
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

Patatesleri haşlıyıp rendeleyerek yada ezerek püre yapın. Bir tencereye bulguru koyun. Limonu bir su bardağının içine sıkın, bardağın kalanına sıcak suyu koyun ve bulgura döküp demlenmesini bekleyin. Demlenen bulgurun içine patates püresini ekleyin. 2-3 yemek kaşığı yağda salçayı kavurun. sarımsaklarıda rendeyerek salçaya ilave edin ve bir kaç kez karıştırıp ateşi kapatın. Salçamızıda patateslere ilave edin. İnce kıyılmış maydanoz, nane, tuz ve karabiberi de ekleyip iyice yoğurun. Soğuyunca harcımızdan yumurta büyüklüğünde koparıp kase şekli verin.
Sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp, kaselerin içine 1 tatlı kaşığı kadar koyup üzerine de kızdırılmış kırmızı biber ve naneyi çay kaşığının ucuyla gezdirin. Yaklaşık 25 tane kase çıkmaktadır.
AFİYET OLSUN

8 Mart 2012 Perşembe

BATON PASTA



Herkese mutlu akşamlar diliyorum. Ben yine pasta yaptım. Bu kez baton şeklinde ve iç muhallebisini kendim hazırladım, Hem çok hafif hemde pamuk gibi yumşak kekiyle harika bir pasta oldu. Tarifimiz şöyle.

3 yumurta
2 türk kahvesi fincanı şeker
2 yemek kaşığı su
1 türk kahvesi fincanı nişasta
2 türk kahvesi fincanı un
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı kabartma tozu

Yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra tüm malzemeler sırasıyla koyulup tekrar çırpılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve karışım tepsiye dökülerek üzeri düzeltilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

Muhallebi için
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolu dolu un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı krem şanti

Tencere süt koyulur. Krem şanti hariç diğer malzemelerde ilave edilerek muhallebi pişirilir. Ateş kapatıldıktan sonra krem şanti koyularak mikserle yaklaşık 5 dk. çırpılır.
Pişen kek üzerine oda ısısına gelen muhallebi yayılır ve rulo şeklinde katlanır. Servis tepsisine koyulan pastamız krem şanti ile kaplanıp istenilen meyve veya çikolata süslenir.
Muhallebisine krem şanti koymak istemezseniz, şeker oranını 1 yemek kaşığı arttırınız.







AFİYET OLSUN

3 Mart 2012 Cumartesi

MAKARNALI TAVUKLU ÇORBA


Herkese güzel mutlu bir hafta sonu dilerim. Kızımın favori çorbalarından olan bu çorbayı sizlerle paylaşmak istedim. Bu çorbaya nohutta çok yakışıyor. Dilerseniz içine nohut koyarak hem çorbayı çeşitlendirebilir, hemde daha besleyici bir çorba hazırlayabilirsiniz.

1 su bardağı yüzük yada herhangi bir küçük makarna çeşidi
1 tane tavuk göğsü yada tavuğun but kısmı da olabilir.
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 dolu yemek kaşığı salça
1 dolu yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
7-8 bardak sıcak su
Tuz, karabiber, nane
Bir tencereye yağı koyun, üzerine un ilave ederek unu 1-2 dk. kavurun. Salça ilave ederek bir kaç kez karıştırın ve sıcak suyu tencere alın. Tavukları küçük küçük doğrayıp tencere koyun, ardından makarna ve haşlanmış nohutuda ilave ederek makarna ve tavuk pişene kadar çorbayı kaynatın. Ateşten indirmeden tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı nane koyup servis yapın.
AFİYET OLSUN

27 Şubat 2012 Pazartesi

KREMALI MANTAR ÇORBALI TAVUK


Herkese güzel bir akşam diliyorum. Yaklaşık 9 sene önce yanlışlıkla yaptığım bir tarifti bu. Marketten kremalı mantarlı makarna sosu alacağıma kremalı mantar çorbası almış ve 'yapacak birşey yok birde böyle deneyelim bakalım' dediğim ve hatta misafirlerime ikram ettim bir yemek oldu. Misafirlerim tarafından da gayet beğenilmişti. Geçen gün aklıma geldi bu tarif, bu kez bilerek alınmış bir hazır çorbayla tekrar yaptım aynı tarifi. Sos olarak çok güzel oluyor fakat tavuğun but yada incik tarafından olursa daha lezzetli olacağına eminim. Daha önceki yaptığım İncikti ve tavukları küp küp doğrayıp sosa karıştırmıştım. Bu kez tavuğun göğüs kısmından yaptığım için tavuk biraz sosa göre yavan kaldı diyebilirim. Denemek isteyenler için tarifimiz şöyle.
1 paket but yada incik
1 paket kremalı mantar çorbası
3 su bardağı su
Tuz

Tavuklarımızı yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup ve yeteri kadar tuz atıp tavukları haşlıyoruz.
Sos için. Bir tencereye 3 su bardağı su koyup içine çorbamızı boşaltıyoruz ve kısık ateşte kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Servis yapmadan önce tavuklarımızın üzerine sıcak sosumuzdan gezdiriyoruz.
AFİYET OLSUN

19 Şubat 2012 Pazar

YALANCI BEYTİ SARMA


Herkese merhabalar, güzel bir pazar akşamı diliyorum. Resimlerimi gezerken neredeyse geçen sene yaptım bir yemeğin resmi geçti elime. Biz çok severek yemiştik, deneyenler de inşallah beğenirler.
1 paket lavaş
Yarım kilo kıyma
1 tane soğan
1 su bardağı galeta unu yada rondodan geçirilmiş ekmek
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kuru nane
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı kadar su
Arzuya göre 5-6 dal maydanoz.
Köftelik malzemeler güzelce yoğrulur. Altı parçaya bölünür.

Birer parmak kalınlığında lavaşın içine sarılacak uzunlukta şeritler yapılarak fırın tepsisine sıralanır.

Fırında 180 derecede pişirilir.
Sos için
Yoğurt (istediğiniz miktarda)
Ayrıca tavaya 1 yemek kaşığı salça koyun 1 çay badağı su ekleyerek salçayı biraz kavurun.
Pişen köfteleri lavaşın içine sarıyoruz iki parmak kalınlıkta verev kesip servis tabağına alıyoruz. Üzerine salçalı sostan döküp yanına yoğurt koyup sıcak servis yapıyoruz.
AFİYET OLSUN

14 Şubat 2012 Salı

SALEPLİ KEK


Herkese mutlu akşamlar dilerim. Cumartesi günü çocuklara mis kokulu bir kek yaptım. Akşam sürpriz yapıp gelen misafirlerimde çok beğendiler. Salep sevenler mutlaka denemeli. Hem pişerken hem yerken kokusuna bayılacaksınız. Ben keke tarçın koymadım. arzu ederseniz koyabilirsiniz. Bu keki 'çay kahve bahane' etkinliğine gönderiyor ve arkadaşıma kolay gelsin diyorum.
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
2 yemek kaşığı salep yada 2 poşet tek içimlik saleplerden
3 su bardağı un
1 paket kabarma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Yumurta ve şeker mikserle güzelce çırpıldıktan sonra diğer malzemeler sırasıyla ilave edilerek çırpılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
AFİYET OLSUN

9 Şubat 2012 Perşembe

TAVUK DÜRÜM


Herkese güzel bir perşembe diliyorum. "Dışarıda neler yiyoruz" gibi bir resimde gördüğüm pembe marshmallow görünümlü şeyin aslında tavuk olduğunu okuyunca bir tuhaf oldum. Evde yaptıklarımız belki dışarıda satılanlar kadar lezzetli değil ama en önemlisi sevdiklerimize çocuklarımıza sağlıklı yemekler yedirmek. Evde yapabileceğiniz az malzemeli bol lezzetli hem pratik hem sağlıklı bir tavuk dürüm.
6 kişi için
1 paket lavaş
1 tabak şişlik tavuk
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı su
İçi için, soğan ve domates.
Tavuklar yıkanır ve küp küp doğranır. Bir tavaya sıvıyağ koyulup tavuklar suyu çekene kadar kavrulur. Daha sonra bir çay bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir. Ateşi kapatmaya yakın baharatlar iave edilir. Domates ve soğan doğranır, dilerseniz soğana sumak ilave edebilirsiniz.


Lavaşın içine tüm malzemelerden koyarak sarılır. Arzuya göre biraz daha pulbiber ve kimyon ilave edilir. Yanında ayran ile servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

2 Şubat 2012 Perşembe

KABA ÇÖREK


Herkese merhabalar. Yine bir kahvaltılıkla ama bu kez mis gibi bir mayalı çörekle tariflerime devam ediyorum. Dün öğleden sonra yaptım bu çörekleri, yani ikindi kahvaltısı diyebiliriz. Rahmetli dedem çok severdi bu çörekleri herkesten özellikle annemden 'hadi be gelin yapta bi kaba çörek yiyelim' derdi. Bu çöreğin başka adı varmıdır bilmiyorum, mayalanma şekli pişiden biraz daha farklı olduğu için biz pişi demiyoruz, daha içli kalın olduğundan sanırım biz göçmenler kaba çörek demişiz. Birazını kaba çörek birazını pişi olarak yaptığım tarif şöyle.
İsteyen fırından 2-3 tane ekmek hamuru alarakda yapabilir.
4 su bardağı elenmiş un
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çay kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için bir su bardağı kadar sıvı yağ
Maya ılık suyun içine koyulur üzerine şeker ilave edildikten sonra maya eritilir. Bir kabın içine un elenir. Ortasına tuz ve mayalı suyumuz ilave edildikten sonra biraz ele yapışan kıvamda olana kadar hamur yoğrulur. hamurun altına ve üstüne un serpildikten sonra üzeri örtülerek ılık bir ortamda yaklaşık 45 dk. mayalandırılır.




Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır ve çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde avuç içiyle biraz bastırılarak ama çok fazla hamurla uğraşmadan unlanmış bir tepsiye sıralanır.

Tepsinin üzeri örtülerek yine ılık bir yerde 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Daha sonra tavaya koyduğumuz sıvı yağ kızdıktan sonraateş çok hızlı olmayacak şekilde önlü arkalı kızartılır.
Hamurumuz kalın olduğu için dilerseniz içini reçel, bal, peynir gibi kahvaltılıklar koyulabilir.

AFİYET OLSUN
 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!